Meteen naar de inhoud
Home » Public Relations » Missie volbracht!

Missie volbracht!

Naaldwijk 20 april 2022

Leerlingen basisschool de Regenboog geven het goede voorbeeld.

Op 1 november 2021 werd op basisschool de Regenboog het startsein gegeven voor YES WE CAN! Vanaf dat moment ging men voor elk kind 100 zwerfafvalblikjes bij elkaar sprokkelen. Hierbij kregen zij hulp van de vrijwillige zwerfafvalrapers van Stichting Cleanup team Westland. Deze week  werden alle getallen bij elkaar opgeteld en met de laatste zakken kwam het streefgetal op 35.362 stuk.

Missie volbracht!

YES WE CAN! is een actie van Stichting Cleanup team Westland en men voert altijd langlopende acties uit, die blijven echt hangen in tegenstelling tot een dag per jaar iets doen voor de bühne. Doel van elke actie is bewustwording, staat samenwerken centraal, is recyclen een vaststaand gegeven en laat men de deelnemers anders tegen de hedendaagse problemen aankijken én daar zelf een oplossing voor aandragen.

Door het monitoren van het zwerfafval werd al snel duidelijk dat er rond de verschillende scholen ook een ander soort zwerfafval is te vinden. Rond de basisscholen zwerven meer die heel kleine blikjes en drinkpakjes. Het voortgezet onderwijs geeft meer vuil van de bekende frisdrank en energydrink merken. Sinds het statiegeld op kleine plastic flesjes worden deze veel minder als zwerfafval gevonden.

De jeugd heeft de toekomst

In lessen op school en bij het WNTweb wordt veel aandacht besteed aan water, het zuiveren en waarom het drinken ervan goed is voor je. Overheidssubsidie voor waterpunten is niet langer mogelijk. Daarom is er door Cleanup team Westland i.s.m. Westlands bewuste ondernemer Giel Biersteker de Club van 100 opgestart. Deze club stelt zich ten doel fondsen te werven zodat men kan overgaan tot de aanschaf van 38 watertappunten voor de Westlandse basisscholen en ruim 10.000 roestvrijstalen waterdrinkflessen voor de leerlingen op deze scholen.

Cleanup team Westland gelooft in voorkomen, in het anders doen. Als de kids geen afval naar school brengen hoeft men dat ook niet te scheiden en af te voeren. Met een eigen duurzame RVS fles [absoluut geen plastic vanwege loskomende weekmakers en microplastics] zorg je direct dat er minder kleine verpakkingen worden verbruikt. Het drinken van water zorgt voor een gezondere jeugd en het faciliteren hiervan zorgt voor een gedragsverandering voor als men ouder wordt..

Rekensom

Als elke leerling tweemaal per week een kleine verpakking NIET gebruikt scheelt dat per jaar ruim een miljoen klein verpakkingen die niet worden gemaakt, met vrachtwagen worden vervoerd en als afval worden aangeboden. Het is een echte win-win-win situatie.

Onze visie

Het Cleanup team gelooft niet in dweilen met de kraan open. Wij geloven in voorlichting, bewustwording en het bieden van een alternatief om zo mensen te overwegen een andere, betere keuze te maken. Zo draaien wij SAMEN die [zwerf]afval-kraan dicht.

Cleanup team Westland is een burgerinitiatief en zorgt met langdurige acties en projecten voor bewustwording over [zwerf]afval en recycling. In de afgelopen jaren ontvingen wij verschillende nominaties voor onze duurzame en circulaire projecten. In 2022 ontvingen wij een Groen lintje.

Aandacht voor

[!] Tijdens onze projecten/acties vragen we aandacht voor: Clean Seas / One Less piece of plastic / Gratis drinkwater / the Blue Bottle / Helemaal Groen app. / Litterati app. / BuitenBeter app. / Refill app. en de nog verder uit te dragen organisaties en/of partijen.


Geef een reactie