Ga naar de inhoud
Home » Groene doener!

Groene doener!

Publicatie: Groene dromer blog – april 2022

Een aantal jaar geleden was Rob op het Caribische eiland Bonaire. Hij trof daar langs de kust heel veel zwerfafval aan, voornamelijk plastic waterflessen. Hij besefte; dit moet anders, maar vooral ook; dit kan anders. Het drinkwater op Bonaire is namelijk van perfecte kwaliteit alleen niemand vertelt dat de toerist of dagjes bezoeker.

Zo ontstond het ‘Gratis drinkwater’ project en daaropvolgend de Blue bottle. Maar dat niet alleen, Rob organiseert vele projecten om het gebruik van eenmalige drinkverpakkingen terug te dringen.

Een enthousiaste stem klinkt door mijn speakers. Omdat ik Rob via Instagram ontmoette spraken we af om even te bellen. Dat bellen werd anderhalf uur, want Rob kan namelijk ontzettend leuk en enthousiast vertellen over zijn dingen, zijn missie om je bewust te laten worden van zwerfafval, maar bovenal heeft hij leuke en goede oplossingen om dit ook echt te vermijden.

Hoe is Gratis Drinkwater ontstaan?

“Op Bonaire zag ik de woeste kustlijn vol liggen met rommel en dan voornamelijk plastic flessen. In het zand zie je ook echt de kleine microplastics deeltjes. Op Bonaire wordt nog veel van het afval, dus ook plastic verbrand, want er is geen recycling zoals hier. Dat moet anders! Dacht ik bij mezelf. Elke toerist koopt daar water in plastic flessen omdat ze niet wordt verteld dat de kwaliteit van het kraanwater daar perfect is. Om die aankoop terug te dringen heb ik samen met ondernemers het ‘Gratis drinkwater’ netwerk opgezet.

Bij deze ondernemers kunnen bezoekers gratis hun herbruikbare fles vullen met gewoon koel kraanwater. Zo vermijden we de aankoop van gebotteld water en wat je niet verkoopt hoef je niet in te voeren. Maar omdat die plastic enkelwandige fles die je hier in Nederland gebruikt op de Caribbean niet werkt heb ik de beste en [H]eerlijk geprijsde RVS thermofles – de Blue Bottle – ontwikkelt want met 34 graden wil je gewoon een koud drankje. De verkoop van deze Blue Bottle genereert nu voldoende cashflow om de projecten mee te financieren.”

Wat is je doel?

“Ik geloof niet in dweilen met de kraan open, maar in bewustwording. We moeten gewoon met zijn allen zorgen dat er geen [zwerf]afval ontstaat. Het minder gebruiken van eenmalige verpakkingen is dan natuurlijk het ultieme. Maar dat moeten we wel samen doen, de mensen én de industrie.

Eenmaal terug in Nederland zag ik hier tijdens een loopie ook overal rommel liggen. Dus liep ik in no-time met een plastic zakje ook in mijn eigen omgeving zwerfafval op te ruimen. Zo kwam ik in contact met mensen die dit ook regelmatig deden en hoorde van hun negatieve ervaringen met de gemeente. Na het tweede jaar World Cleanup dag was het wel duidelijk. De Westlanders zijn best wel bereidwillig maar moeten ergens kunnen aankloppen voor vragen of hulp.

De Oprichting van Stichting Cleanup team Westland werd even later een feit. We waren het er over eens,. Af en toe een dagje greenwashing met clubjes politieke partijen zet geen zoden aan de dijk. Wij sturen aan op langlopende projecten. Die je echt bewustmaken en door getallen laat zien dat het echt wel vuil is in je gemeente.

De eerste actie ‘GEWOON DOEN’ zou een jaar lopen en het doel was een miljoen kleine PET flesjes en drinkblikjes in te zamelen, sorteren en recyclen. Als Corona ons niet had genekt hadden we het miljoen absoluut gehaald. Nu kwamen we niet verder dan 233.452 stuks. Waarvan basisschool De Vlieten er een kwart van voor zijn rekening nam. Door recycling kon dus ruim 3.000 kilogram aan grondstoffen opnieuw gebruikt worden en door onze manier van afvalscheiding vermeden we ruim 5 ton Co2.

Tijdens ‘n World Cleanup dag of met zo’n Doe dag krijg je nog wel groepen zover om mee te doen maar daarna moet je niet vragen om een handje meer. Hoewel die Westlanders zich graag inzetten voor goede doelen, lijkt het zwerfafval rapen om de eigen leefomgeving een beetje mooier te maken net een stapje te veel. Dat doen ze toch liever niet.”


Alsof ze zich schamen?

“Ja misschien wel, ik heb ook best wel rare opmerkingen naar me hoofd gekregen als ik aan het opruimen was. Maar daar ben ik nu wel aan gewend.  ik krijg onwijs veel energie van alle berichten van mensen die wel heel betrokken zijn. Zoals van Truus en Wim een echtpaar uit ’s-Gravenzande van in de 80 of van een meisje van acht die haar moeder aanspoorde om samen buiten zwerfafval te gaan rapen.

Als beleidsmakers zelf geen leuke dingen kunnen verzinnen of niet opschieten komen wij er wel mee. Zo zorgde de start van ons ‘Gratis drinkwater’ netwerk in Westland dat er uiteindelijk toch elf openbare waterpunten werden aangesloten. De pot met geld stond bij de gemeente al ruim twee jaar in de kast, maar toen wij van ons lieten horen en zien kon het wel sneller gerealiseerd worden.

Ik heb nog energie genoeg voor nieuwe projecten en een daarvan is YES WE CAN! om op alle 38 Westlandse basisscholen een drinkwaterpunt aan te leggen en de ruim 10.000 kinderen een eigen waterfles te geven. Zo kunnen zij altijd water drinken, krijgen we gezondere kids, verbruiken we veel minder eenmalig kleine verpakkingen en ontstaat er tegelijkertijd veel minder zwerfafval.

Omdat er geen subsidie meer is voor scholen die een waterpunt willen aanleggen zijn we de Club van 100 gestart en vragen in een soort van vijf-relaties-stappen-plan 781 bewuste Westlandse ondernemers 100 euro te doneren. Zo kunnen we alles zelf betalen. Westlanders onder elkaar, voor onze eigen kids.

Maar we gaan in de toekomst nog veel meer doen,.. want er zijn nog genoeg stappen te maken.

de DRINK WATER toer

Op tour met een oude omgebouwde Albert Heijn RoRo trailer door de regio om gratis drinkwater uit te delen en voorlichting te geven, maar ook om de [on]zin van in plastic gebotteld water te laten zien.

PROOST eco-statiegeld drinkglazen

Dit is een project in samenwerking met de jongerenraad Westland en de verhuurders in de regio. Tijdens de dorpsfeesten, evenementen en bij o.a. sportclubs kan men dan gebruik maken van eco statiegeld bekers in plaats van die plastic weggooibekers. Vanaf 1 januari 2024 is dat een verplichting dus laat Westland nu alvast maar met statiegeld bekers duurzaam gaan PROOSTen!”