Meteen naar de inhoud
Home » Wateringer gaat voor een miljoen!

Wateringer gaat voor een miljoen!

Publicatie: Algemeen Dagblad – september 2019

Wateringer wil in een jaar tijd een miljoen stuks afval inzamelen

Eén miljoen blikjes en petflesjes inzamelen in één jaar tijd lijkt een onmogelijke opgave. Rob van Holstein uit Wateringen draait hier zijn hand niet voor om en start een offensief om Westland schoner te maken.

Hij roept daarbij wel de hulp in van minimaal 3333 Westlanders. Zaterdag 21 september, tijdens World Clean-up Day, trapt wethouder Leen Snijders af door de eerste honderd blikjes bij hem in te leveren.

Blikjes, fles en ander zwerfafval zijn een doorn in het oog van Rob van Holstein. De Wateringer wandelt bijna dagelijks naar Kwintsheul, waarbij hij het vuil oppakt. ,,Iedere wandeling kom ik met minimaal twintig stukken terug. Op straat en in de bosjes ligt te veel zwerfafval”, vertelt Van Holstein, die als sociaal ondernemer bedrijven bijstaat op het gebied van marketing en communicatie.

Van Holstein raapt dagelijks afval op, maar desondanks heeft hij geen goed overzicht over de afvalproblematiek. Van Holstein is gestart met Schoon Westland – Gewoon doen, om Westlanders bewust te maken van het afvalprobleem waar hij dagelijks mee wordt geconfronteerd.

Offensief

Om nog meer mensen te laten nadenken en tegelijkertijd een goed inzicht te krijgen in de grootte van het daadwerkelijke probleem, is Van Holstein een offensief begonnen. ,,Ik heb uitgerekend dat 3333 Westlanders in één jaar 300 stuks moeten verzamelen om het doel van één miljoen te halen. Westland heeft meer 100.000 inwoners. Het moet toch mogelijk zijn om zoveel mensen te mobiliseren?”

De stukken plastic en blik hoeven niet alleen maar zwerfafval te zijn. ,,We gaan werken met twee afvalstromen”, vertelt Van Holstein. ,,Allereerst is dat het zwerfafval dat mensen uit bosjes en van de straat pakken. Daarnaast willen we dat mensen hun plastic flesjes en blikjes inleveren bij sportclubs, waar een speciale kliko komt te staan waar die stukken in kunnen worden geleverd. Die bak halen wij dan wekelijks op en dan tellen we welke stukken afval van welke plekken komt. 

We willen tellen welke blikjes, dus bijvoor­beeld energie­drank, frisdrank of bier, van welke plek komen

Zo maken we inzichtelijk wat waar een probleem is. Men zegt nu: ‘het valt wel mee’. Maar er is wel degelijk een druk ontstaan op plastic. Daarom worden nu heel veel blikjes gebruikt, wat ook weer zorgt voor problemen. Het plastic is nog steeds een groot probleem, maar het zwerfafval dat we vinden, is voornamelijk blik.” Het tellen van afval werkt door tot op detailniveau. ,,We willen tellen welke blikjes, dus bijvoorbeeld energiedrank, frisdrank of bier, van welke plek komen.”

Om te stimuleren dat mensen flessen en blikjes inleveren, worden scores bijgehouden. Als mensen 300 blikjes of flesjes inleveren, krijgen zij daarvoor een herbruikbare fles, de zogeheten Blue Bottle. ,,Die kan weer worden gevuld met water bij Watertappunten door het hele Westland. Het is sowieso goedkoper voor een gezin om herbruikbare flessen te gebruiken dan steeds nieuwe kleine flesjes te kopen. Frisdranken kunnen vanuit een grote fles worden overgeschonken in herbruikbare. Dat is beter voor het milieu, maar het is ook een stuk goedkoper.”

Stoer

Mensen gooien achteloos afval in de natuur, vindt Van Holstein. ,,Voornamelijk blikjes fris, zoals energiedrank, zie ik steeds meer als ik over straat loop. De straten in de wijken zijn meestal schoon, maar buiten de woongebieden wordt het groen als afvalbak gebruikt. 

Jongeren vinden het stoer om een blikje op de grond te gooien en ouderen, die misschien zelf niets op de grond gooien, ruimen het ook niet op. De enige die enthousiast opruimen zijn kleine kinderen. Op de een of andere manier snappen zij heel goed dat we moeten opruimen. Ze vinden het vies dat hun speelplekken worden vervuild met rommel.”

Volgens Van Holstein vinden volwassenen het eveneens vies, maar doen zij er niets aan. Hij denkt dat dit een mentaliteitsprobleem is ,,Waar leggen we de prioriteiten?”, vraagt Van Holstein zich af. ,,Het is wel onze leefomgeving. Ik krijg vaak opmerkingen dat mensen het goed vinden dat wij zwerfafval opruimen, maar zelf doen ze er niets aan. Het lijkt wel alsof mensen het te min vinden om plastic op te rapen. Ik kan wekelijks met gemak driehonderd stuks oprapen.”

Van Holstein weet nog niet wat hij gaat doen met één miljoen flesjes en blikjes. ,,Het lijkt mij mooi om die te dumpen bij een grootmacht als Red Bull, waarvan ik de meeste blikjes zie.”