Meteen naar de inhoud
Home » Public Relations » Voor onze kids!

Voor onze kids!

Wateringen 1 maart 2022

GIEL BIERSTEKER START CLUB VAN 100

Op 1 maart geeft Westlands duurzaamste bouwer Giel Biersteker de aftrap voor de Club van 100 van de Stichting Cleanup team Westland. Samen dagen zij zijn eerste vijf relaties uit om mee te doen aan dit uniek Nederlands project.

Westlanders zetten zich altijd massaal in voor mooie projecten. Voor gezinnen in oorlogssituatie en in de Balkan, voor de Voedselbanken in Nederland en voor het  onderzoek naar ernstige ziekten. Met deze actie wil Stichting Cleanup team Westland iets doen binnen Westland.

Doel van deze Club is om genoeg geld bijeen te krijgen voor het aanleggen van achtendertig duidelijk herkenbare watertappunten op de Westlandse basisscholen en de ruim 10.000 basisschoolleerlingen aldaar te voorzien van een eigen Westlandse waterdrinkfles. Zo zorgt dit project ervoor dat de kids altijd koel kraanwater kunnen drinken,. Zorgt het voor een gezondere jeugd,. voor minder eenmalige verpakkingen gebruiken en ontstaat er zo indirect ook veel minder zwerfafval!

Met de eerste donatie van €100,- start Giel Biersteker deze Westlandse actie. Hij daagt vijf relaties uit om ook YES WE CAN! te roepen en dit te tonen met hun donatie van €100,-. Deze vijf vragen dat ook weer aan vijf eigen relaties. Deze 25 vragen dat ook weer aan vijf en die 125 uiteindelijk ook weer aan vijf. Zo kan er in totaal €78.100,- aan donaties binnenkomen die in zijn geheel besteed wordt voor het aanleggen van de watertappunten op de Westlandse basisscholen en voor de ruim 10.000 Blue Bottle’s voor de leerlingen.

YES WE CAN!

Op openbare basisschool de Regenboog in Naaldwijk is men al druk aan het inzamelen voor YES WE CAN! Voor elk kind op de school spaart men 100 zwerfafvalblikjes en dat zet hun target op 35.000 platgetrapte blikjes. Die blikjes gaan in de speciale kliko’s op school. Deze worden opgehaald en gesorteerd op ijzer en aluminium en ter recycling afgevoerd. Al het werk wordt gedaan door vrijwilligers van het Cleanup team Westland.

WATERTAPPUNTEN

Voorheen was er voor de scholen de mogelijkheid, via het programma ‘Gezonde school’ een ‘subsidie watertappunten’ aan te vragen voor een deel van de kosten. Deze regeling is sinds oktober 2021 niet langer meer van toepassing. De kosten voor het aanleggen van een waterpunt voor een school zijn gemiddeld €1.750,-. Door een gezamenlijke aanvraag van het Cleanup team kan dat echt goedkoper.

FRISDRANK VERSUS WATER

Uit recentelijke onderzoeken is naar voren gekomen dat basisschoolleerlingen steeds meer frisdranken, sappen en gezoete watertjes drinken. Deze worden ook steeds vaker gekocht in kleine PET flesjes, drinkpakjes en klein formaat blikjes. Data uit de Litterati app en van de Cleanup team vrijwilligers tonen ook aan dat om en nabij de scholen er een hoge concentratie van dat soort zwerfafval is.

Een goede waterfles in de combinatie met een duidelijk herkenbaar drinkwaterpunt zorgt dat iedereen minder geneigd is tot het kopen en gebruik van eerdergenoemde dranken in kleine eenmalige verpakkingen. Daarnaast heeft het drinken van gewoon kraanwater een positief effect op de algehele gezondheid van de kinderen, hun nog in ontwikkeling zijnde gebit en botten en gaat het overgewicht tegen.   

EEN GROENER WESTLAND

“Onze eerste actie GEWOON DOEN! op basisschool de Vlieten in De Lier liet ons het volgende heel duidelijk zien: ouders gingen samen met de kids op pad om zwerfafval te rapen en spaarde die blikjes voor de school. Die potentie ligt er dus in heel Westland.” aldus voorzitter Rob van Holstein van het Cleanup team Westland.

“De YES WE CAN! actie wordt voor de scholen volledig ontzorgt; van de flyer tot de verwerking. Hierdoor motiveren wij de scholen om mee te doen. Onze Cleanup team leden geven in hun eigen dorp altijd de eerste zet en verzamelen zij voor een van hun scholen. Zo is er binnen Wateringen door zwerfafvalrapers al ruim 10.000 stuks bij elkaar gesprokkeld.”

“Door een Blue Bottle als ‘beloning’ in te zetten voor het opsparen van 100 drinkblikjes ontstaat er een gevoel van waarde voor het zwerfafval en zo krijgen we een lichte competitie tussen de verschillende klassen of scholen.”

De YES WE CAN actie op de basisscholen loopt tot 31 december 2022. Vanaf 1 januari 2023 vallen ook drinkblikjes onder de statiegeldregeling voor kleine verpakkingen. Vanaf juli 2021 is er statiegeld op kleine plastic PET flesjes en vanaf dat moment komen de vrijwilligers van het Cleanup team Westland zeker 70% minder van die flesjes in het zwerfafval tegen. Statiegeld flesjes zijn te herkennen aan het nieuwe statiegeld logo.

Meer informatie over de Club van 100 en de YES WE CAN actie?
Kijk daarvoor op www.cleanupteam.org.

Geef een reactie