Meteen naar de inhoud
Home » Public Relations » Cleanupteam Westland vermijd ruim 1 ton Co2.

Cleanupteam Westland vermijd ruim 1 ton Co2.

WESTLAND – 10 augustus 2020

In de afgelopen maanden werd binnen het Burgerinitiatief GEWOON DOEN! het Westlands miljoen bijna 100.000 kleine PET flesjes en drinkblikjes ingezameld. Met een totaal gewicht van 780 kilo aan PET en aluminium werd 1.145 kilogram Co2 vermeden. Zo ontstond 100% afvalscheiding met 99% behoud van grondstoffen. Met het vermeden Co2 kan 465 keer de wasdroger draaien, kan er 2.950 keer voor 7 minuten worden gedouched of laden we een jaar lang 150 iPads op. 

Die kleine PET flesjes en drinkblikjes kwamen via twee stromen bij het Cleanup Team binnen. Zo rapen ruim 40 actieve Cleanup team leden in alle kernen van Westland dit van de stoep, het strand of uit de bosjes en zamelen Westlandse scholen, sportclubs, organisaties en bedrijven het in via een opvallend gekleurde kliko.

Na het ophalen worden alle kleine PET flesjes geteld, gesorteerd op kleur en worden de doppen eraf gehaald. Die doppen gaan naar het KNGF voor de opleiding van [blinde] geleidehonden. De drinkblikjes worden gesorteerd op ijzer en aluminium.

Na het sorteren gaan de geselecteerde afvalstoffen naar de fabriek voor recycling. Zo zorgt Cleanup Team Westland dat deze gescheiden grondstoffen ook echt voor 100% ingezet worden voor nieuwe hoogwaardige producten en gaat er niets naar de verbrandingsovens.

Binnen GEWOON DOEN! verwacht men op 30 juni 2021 meer dan een miljoen blikjes en fles te hebben gerecycled. Als in elke kern van Westland één school en één sportclub meedoen wordt dat eerste miljoen ruim gehaald. Als daarnaast elk bedrijf in Westland ook nog eens 100 blikjes zou inleveren staat de teller zo op de 3.000.000 stuks. Dan laat Westland zich echt groen en duurzaam zien!

Een van de doelstellingen is het terugdringen van het gebruik van eenmalige verpakkingen. Door het zichtbaar krijgen van de hoeveelheid gebruikte drinkverpakkingen zijn al twee Westlandse bedrijven overgestapt op een water-zuivering-koel-installatie gekoppeld aan de kraan i.p.v. de verkoop/gebruik van kleine plastic flesjes water.

Het Cleanup team draait volledig op vrijwilligers en ontvangt middelen van sponsors. Zo steunt Renewi met kliko’s en de recycling, haalt men met een Peugeot Expert van Autobedrijf Duindam de ingezamelde blikjes en flesjes op, verzorgde Westdijk Reclame de bus-belettering en ontvangt men van Paardekooper de afvalzakken. Op dit moment is men bijvoorbeeld nog op zoek naar een geschikte centrale locatie [tot 30 juni 2012] voor het inleveren, tellen en sorteren van alles dat binnenkomt.

Helpen? Bent u ook veel meer een doener? Stuur dan een email naar cleanupteam.westland@gmail of kijk op de Facebookpagina van Gewoon doen! Het Westlands miljoen.

Geef een reactie