Meteen naar de inhoud
Home » Cleanupteam – in de Media

Cleanupteam – in de Media

Publicatie: Algemeen Dagblad – januari 2020

Rob van Holstein – Een bewust Westlandse miljonair!

“Als mensen me zien lopen met mijn plastic zakjes denken ze vast wel eens; daar loopt weer zo’n afvalgekkie of werkeloze! Ook verontwaardigde blikken met een ‘zooh dorst?’ of ‘Biertjuh!’ heb ik regelmatig gehoord. Maar ik ben nu eenmaal aan het sparen voor mijn eerste Westlands miljoen en dat is een kwestie van GEWOON DOEN!”

Op World Cleanup day – 21 september 2019 – begon deze Wateringse sociaal ondernemer met zijn nieuwste uitdaging: GEWOON DOEN! Het Westlands miljoen. Zijn doel is om in Westland binnen een jaar minimaal een miljoen drinkblikjes en kleine plastic flesje bij elkaar te verzamelen. Die moeten in twee stromen zijn kant opkomen. Enerzijds met de hulp van Cleanup teamleden die deze tijdens hun wandeling van de Westlandse grond rapen en via het inzamelen ervan bij scholen, sportclubs, instellingen, bedrijfskantines en natuurlijk het bedrijfsleven.

Afval en milieu zijn voor Rob van Holstein geen vreemde zaken. In 2016 bedacht hij op Bonaire ‘Gratis drinkwater’ om zo plastic zwerfafval tegen te gaan. Binnen een eiland breed netwerk van waterpunten kan de toerist zijn/haar herbruikbare fles gratis vullen met perfect drinkwater. De handige Refill App. wijst je wereldwijd altijd de weg naar een ‘Gratis drinkwater’punt in de buurt. Over heel de wereld rolt men nu deze Refill projecten uit.

“De in Nederland veel gebruikte herbruikbare fles werkt in extreem warm of koude locaties gewoonweg niet. Met een streng eisenpakket in gedachten heb ik onze roestvrijstalen Blue thermos Bottle ontwikkeld. Als gebruiker maak je daarmee een opvallend statement: IK drink gewoon kraanwater! Het mooiste is dat we door de verkoop ervan nieuwe projecten kunnen financieren. ” Aldus een breed glimlachende van Holstein.

“Daarom kom je de Blue Bottle ook tegen in GEWOON DOEN! Het Westlands miljoen. De 500 ml versie met gratis Active dop is normaal te koop voor €15,00. Binnen het Westlands miljoen geeft men alle inzamelaars bij inlevering van 300 drinkblikjes en/of kleine plastic flesjes een echte Blue Bottle met het logo van toekomstige actiepartners. Zie het maar als statiegeld-bedankje. Zo laten alle partijen samen een jarenlange duurzame indruk achter!”

“Alle blikjes en flesjes worden ontdaan van doppen en in twee stromen gesorteerd op plek van herkomst, aantal, en merk. De data die we hierbij vormen stellen we beschikbaar voor gemeente, provincie of beleidsmakers. Zo kunnen zij hun beleid met onze cijfers onderbouwen.”

“De PET flesjes worden gebundeld en gaan voor recycling op transport. De aluminium blikjes worden geplet en gaan naar de metaalverwerking. Zo kunnen de grondstoffen binnen enkele weken weer terugkomen als hoogwaardige producten. Misschien wel als onderdeel in Westlandse kassen of het nieuwe kantoormeubilair van een gemeentehuis.”

“Haha,. Westlands miljonair! Zo voelt het wel,.. Maar dan wel in PET flesjes en blikjes!”Publicatie: regionale media – februari 2021

“Eindelijk goed nieuws!” 

Na jaren gestegel nam het Nederlands kabinet deze week het besluit tot de invoering van statiegeld op drinkblikjes. Vanaf 1 januari 2023 komt er op elk drinkblikje 15 eurocent statiegeld en dat ontvangt men terug als men het weer inlevert bij een van de vele inleverpunten.

Rob van Holstein, voorzitter van de Stichting Cleanup Team Westland zit trots te glunderen. In de afgelopen maanden heeft hij zich samen met ruim 250 bedrijven, gemeenten en organisaties in Nederland en België hard gemaakt voor statiegeld op blikjes. “Met de campagne YES WE CAN! hebben we met harde cijfers richting de wetgever aangetoond dat er de afgelopen jaren niet minder maar juist meer drinkblikjes als zwerfafval te vinden waren.”  

“Ik krijg wel eens de vraag waarom wij ons binnen onze actie GEWOON DOEN! Het Westlands miljoen eigenlijk zo focussen op kleine PET flesjes en drinkblikjes. De reden is die keiharde data! Onze teller staat in Westland op ruim 175.000 stuks ingezamelde kleine PET flesjes en drinkblikjes. Ruim 70% daarvan zijn drinkblikjes. Blikjes die met hun plastic binnenlaag er tientallen jaren over doen om te vergaan, blikjes die schadelijk zijn voor grazende viervoeters.”  

Elke week trekken de ruim 70 Westlandse vrijwilligers van het Cleanup Team ten strijde tegen het zwerfafval. Een groot deel daarvan gebruikt een special app om die belangrijke data te verzamelen. Vanaf World Cleanup day 2019 zijn er in Nederland zo ruim 2,5 miljoen stuks zwerfafval geregistreerd en opgeruimd. Blikjes van energiedrankjes staat daarbij op nummer één.

“Dat is in Westland ook zo. Nummer twee zijn bierblikjes een nummer drie zijn waterflesjes. Reden voor ons om dit jaar een Drink-water-toer te starten langs alle sport-, en muziekevenementen, clean-ups, dorpsfeesten etc. Daarnaast gaan we door met GEWOON DOEN! en praten we nu met verschillende partijen over een Westland brede invoer van onze PROOST Westland eco-glazen voor evenementen met meer dan 100 bezoekers.“ aldus een zeer gemotiveerde van Holstein.

“Wij zullen het als Westlanders toch zelf moeten doen. Spullen in gebruik en als donatie zijn gemakkelijker te regelen dan een zak met geld bij een fonds of de gemeente. Maar gelukkig krijgen wij steeds meer bewuste Westlandse ondernemers en bedrijven die ons wel willen steunen. Oh en bel me even want we zijn nog op zoek naar een geschikte ruimte en een bestelbus.” grapt van Holstein.

De actie GEWOON DOEN! Het Westlands miljoen loopt door tot 31 juni 2021. Tot die tijd kunnen Westlanders 300 stuks kleine PET flesjes en drinkblikjes inleveren. Hiervoor ontvangen zij een Blue thermos Bottle met het logo van een actiepartner. Samen maken de Westlanders zo Westland schoon!

Helpen? Bent u ook veel meer een doener?

Stuur dan een email of kijk op de Facebookpagina.